dergi üzerinde gözlük

Kurumsal Dergileri Özgür Bırakın!

Kurumsal dergilerin kurumun paydaşları ile iletişim kurma araçlarından biri olduğu konusunda herkes hemfikir. Ancak karşılaştığımız kurumsal yayınların başkandan mesajla başladığını, içindekiler sayfalarından sonra bizden haberlerle uzayıp gittiğini, belki bir iki bayi toplantısı haberinin ve röportajlarının yer aldığı içeriklerden oluştuğunu söyleyebiliriz. Dergilerin son sayfalarına bulmaca veya moda-stil köşesi ya da kısa kısa kültür sanat haberleri ekleme çabası aslında bir sıkıntının uyarısı denebilir mi?

Zihnimizde marka kimliği tıpkı bir birey gibi şekillenir. O marka ile ilgili aldığımız mesajlar bütünü, zihnimizde markaya ait bir karakter örer. Tüm iletişim çalışmaları gibi kurumsal yayınlar da bu kimliği güçlendirmeye hizmet eder ancak kurumu temsil eden ve etki alanıyla kuruma değer katan kişi ve hatta iş birliği yapılan kurumlarla kurulan iletişimde en önemli nokta, kültürel bir bağ kurabilmek. Firmanın hangi fuara katıldığından, kaç ürün sattığından ya da bayileriyle bu sezon nerede toplandığından çok kurum olarak öne çıkan değerlerinin anlaşılmasını, özümsenmesini sağlayacak içeriklerin bir araya gelmesi, kurumsal yayının etkisini önemli ölçüde artırabilir. Çünkü bunu bu kadar geniş bir alanda, düzenli aralıklarla yapmaya izin verecek başka bir mecra da yok denebilir.

İyi bir kurumsal derginin özellikleri ile ilgili biz neler söyleriz?

1. ‘Başkandan Mesaj’ Yerine Editöryal Giriş

Kuruma liderlik eden figürler varsa yayında etkili içerikler paylaşabilir, firmanın vizyonunu güçlendiren hedeflerinden bahsedebilir, örneğin çevreci üretim anlayışına dair kısa bir makalesi yayınlanabilir ancak tüm yayının editoryal açılışını başkanlar yapmamalı. Aksi halde yayın, kurumu değil lideri algılayış biçimine etki edecek bir iletişim aracı haline gelebilir.

2. Derginin Konsepti Kurumun Karakterini Yansıtmalı

Kurum sosyal hassasiyetleri ile öne çıkıyorsa ya da sanata olan saygısı, ilgisi ve desteğiyle zihinlerde kalmak istiyorsa veya bilimle iç içe bir karakter sunuyorsa yayının konsepti bunu net olarak yansıtmalı.

Firmanın karakterini yansıtan konsepte göre şekillenen özgün ve ilgi çekici içerikler yayını okunabilir hatta merakla takip edilebilir kılabilir.

masada dergi ve kahve
Fotoğraf: Freddie Marriage
dergilik ve yaratıcı mizanpaj
Fotoğraflar: Toa Heftiba ve Jason Briscoe

3. Firma Değil Konsept Kapsamında İçerik

Firmanın birkaç ay içinde gerçekleştirdiği etkinliklerin haberleri zaten firmanın web sitesinde ve sektörel yayınlarda yer alıyor. Firmanın karakterini yansıtan konsepte göre şekillenen özgün ve ilgi çekici içerikler yayını okunabilir hatta merakla takip edilebilir kılabilir.

4. İçeriği Çeşitlendirmek İçin Kişiliği Derinleştirmek

İçeriklerin çeşitlenmesi yayını oluşturan bir iskelete dönüşebilmesi için öne çıkan kişilik özelliğinin etrafında ikincil özellikler belirlenebilir ve bu özelliklerin dile ve içerik konularına yansımaları üzerinde çalışılabilir. Örneğin, sanata ilgi duyan bir kişiliğin, eğlenceli bir yapıya sahip olması, sanata dair konuları ele alış biçimini etkileyebilir. Aynı zamanda yerli olmasıyla övünen bir karakterse dünyadan çok ülkedeki faaliyetler ve yaratımlara odaklanabilir.

5. Kapanış İçin Yaratıcı Fikirler

Bulmacalar yerine buluşmalar organize etmek ve rutinleşecek şekilde sadece kurumsal yayından duyurusunu yapmak yaratıcı bir fikir gibi… Yarışmalar düzenlenebilir, duyuruları ve kapsamı buradan verilebilir. Kapanış için yeni yeni fikirler üretilebilir.

6. Dijital Versiyon İçin Özgün Mizanpaj

Kurumsal derginin mutlaka olması gereken dijital versiyonu, basılması için hazırlanan tasarımın PDF’i olmasın. Okuma ergonomisine göre şekillenen dijital versiyonun mizanpajı ile ilgili öneriler için Dijital Kataloglar yazımıza göz atabilirsiniz.

Comments are closed